SYMBIOSYS OF
PURPOSE & STYLE
Follow us

Search

BancoYnegro

  -  Facebook   -  Prečo a ako používať Facebook na podnikanie
Firemný facebook profil pre úspešné podnikanie na Facebooku

Môže Facebook pomôcť pri podnikaní ?

To je otázka mnohých, hlavne začínajúcich podnikateľov. Odpoveď je jednoznačne ÁNO. Facebook dnes už totiž nie je nutné nikomu predstavovať. Stal sa neoddeliteľnou súčasťou života mnohým ľudí, má viac ako 1,8 miliardy registrovaných užívateľov (z toho 2,4 milióna Slovákov a 4,8 milióna Čechov).

Okrem toho, že spája priateľov, rodinu a známych, je aj skvelou príležitosťou pre podnikanie.

Vie pomôcť firme nielen zviditeľniť sa, ale aj zdieľať informácie o svojich produktoch a službách, propagovať ich, komunikovať so súčasnými zákazníkmi, zistiť ich potreby, osloviť nových klientov, zvýšiť predaje atď.

Je mnoho firiem, ktoré ani nemajú vlastné web stránky, iba firemný profil na Facebooku (firemný fanpage) a dokážu tak úspešne podnikať. Facebook môže pomôcť podnikom rásť aj na medzinárodnej úrovni. Viac ako polovica užívateľov Facebooku je pripojená aspoň k jednému podniku v inej krajine.

Na Slovensku má iba cca 12% spoločností vytvorený firemný profil na Facebooku. Je tu teda stále veľký priestor na prezentáciu firiem a úspešné podnikanie.

Ako čo najlepšie využiť Facebook pri podnikaní

Úspešné podniky sa na Facebooku zameriavajú na obchodné výsledky. Používajú na to rôzne nástroje vrátane Facebook reklamy a Facebook retargetingu (cielenie reklamy na ľudí, ktorí už boli na webe). Nezaoberajú sa množstvom lajkov a zdieľaní. A sledujú nové trendy.

V súčasnosti je trend byť na mobile a používať video.

V praxi to znamená mať vytvorený firemný Facebook profil (stránku), investovať do rozvoja vzťahov so zákazníkmi a do hľadania nových zákazníkov. Každá firma, ktorá chce byť úspešná, by sa mala snažiť plniť očakávania svojich zákazníkov a riešiť ich problémy. Je nutné vysvetliť prečo a ako môže zákazníkom pomôcť práve Váš produkt / služba. Napríklad aj formou príbehov. Jednoducho vytvárať vzťahy.

Ako si správne nastaviť firemnú Facebook stránku

  1. Ako profilovú fotku (Facebook profile photo) dajte svoje firemné logo  – rozmery sú 180 x 180px.
  2. Ako titulnú fotku (Facebook cover photo) si vyberte nejaký zaujímavý obrázok, ktorý vystihuje Vašu firmu – rozmery sú 851 x 315px.
  3. V popise profilovej aj titulnej fotky dajte url link na Vašu web stránku.
  4. Vyplňte všetky údaje firemného profilu.
  5. Vyplňte aj míľniky a pridávajte tam dôležité udalosti Vašej firmy. Míľniky Facebook zobrazuje v Novinkách častejšie ako príspevky. Majú pre neho väčšiu dôležitosť. Cez míľniky sa dá jednoducho pripomenúť Vaša firma Vašim fanúšikom (“likerom”).
  6. Pridajte na firemný profil tlačidlo na výzvu k akcii (“call-to-action button”) a vyberte k nemu želanú akciu: zavolať, prejsť priamo do obchodu, napísať správu, …
  7. Pod titulnú fotku umiestnite všetky relevantné príspevky/aplikácie/… (využite funkciu “pripnúť na vrch stránky”, ktorá sa nachádza priamo v príspevkoch vpravo hore).

Ako publikovať/pridávať príspevky na Facebook stránku

  1. Do každého príspevku vložte obrázok alebo video.
  2. Určte si pravidlo na pridávanie príspevkov. Napr. 70 – 20 – 10 (70 príspevkov od Vás, 20 od niekoho iného a 10 promočné akcie). Ak je to pre Váš biznis príliš tvrdé pravidlo, vyskúšajte 40-40-20.
  3. Pozerajte si štatistiky príspevkov.
  4. Odpovedajte na všetky správy a komentáre.
  5.  Upravte nadpis každého príspevku. Ak sa zverejňuje nový príspevok, vloží sa do okna ako www adresa, ale potom, keď si to facebook spracuje, dá sa ta celá www cesta zmazať a napísať namiesto toho nejaký pútavy nadpis (najúčinnejšie výrazy sú: zdarma, posledné kusy, akciové ceny, top, nový, netradičný, …).
  6. V príspevku môžete poprosiť o nejakú akciu: “Prosím komentujte …”, “Prosím prepošlite, ak poznáte niekoho, kto by mal záujem o …”
  7. Občas zdieľajte aj nejaké zaujímavé články týkajuce sa zamerania Vašej firmy: zaujímavé informácie, návody, tipy, … To, čo ľudia najviac zdieľajú je zaujímavý alebo žartovný obsah. Preto to môže byť aj niečo žartovné, ale týkajúce sa Vašej oblasti podnikania. Veľmi účinné sú videá. POZOR na to, aby ste nezdieľali články Vašej konkurencie, pretože odvedú Vašich zákazníkov ku konkurencii.
  8. Môžete ponúknuť aj nejakú malú finančnú odmenu za nejakú akciu, ak napr. niekto zoženie nového klienta, …
  9. Vo Facebook skupinách sa dá občas zverejniť aj nejaká anketa s predvyplnenými otázkami, napr. “Čo očakávate od …? Alebo “Čoho sa obávate najviac pri …?” A. …. B. …C. … D. iné.
  10. Príspevky je často možné zdieľať aj v rôznych skupinách a komunitách na Facebooku.

Ako správne propagovať cez Facebook ?

Ak chcete, aby Vaše produkty/služby/príspevky videlo čo najviac ľudí, budete musieť svoj obsah propagovať. Facebook totiž v Novinkách nezobrazuje Vašim používateľom/fanúšikom všetky Vaše príspevky, ale vyberá len niektoré. Preto propagovaním príspevkov môžete osloviť veľké masy ľudí. Dokonca si môžete vybrať svoje Publikum, čiže komu sa Vaše príspevky zobrazia.

Dôležité body pri nastavovaní Facebook reklamy:

  1.  stanoviť si svoje ciele
  2. vybrať si vhodné Publikum
  3. určiť si rozpočet, ktorý ste ochotný minúť na Facebook reklamu

Ciele Facebook reklamy

Je dôležité zamyslieť sa nad tým, čo chcete Facebook reklamou dosiahnuť. Chcete viac fanúšikov, zvýšiť povedomie o Vašej spoločnosti alebo chcete zvýšiť predaje na svojom e-shope? Podľa vybraného cieľa sa potom vyberú tie najvhodnejšie príspevky/produkty na propagáciu.

Publikum vo Facebook reklame

Výber vhodného publika je veľmi dôležitý. Záleží v čom podnikáte a aká je Vaša hlavná cieľová skupina. Môžete si vybrať publikum podľa pohlavia, veku, záujmov, demografických údajov, …

V mnohých prípadoch je lepšie zvoliť širšiu skupinu a zasiahnuť tak viac ľudí.

Rozpočet na Facebook reklamu

Už dávno neplatí že na reklamu potrebuje človek tisíce. Pomerne slušné výsledky sa dajú dosiahnuť aj pri rozpočte 1 EUR/deň. Rozpočet na reklamu sa dá upravovať aj počas behu reklamy.

Firmy musia byť tam, kde sú ich zákazníci, a tí sú aj na Facebooku!